Vid ekopunkten

Ekopunkterna är områdesvisa insamlingsplatser för glasförpackningar, metall, papper och batterier. Några ekopunkter tar också emot kartong och plastförpackningar. Lägg avfallet i insamlingskärlet utan omslag eller påse. Det finns totalt 261 ekopunkter på Ekorosks verksamhetsområde. Ekorosk upprätthåller frivilligt sammanlagt 181 ekopunkter, medan producentorganisationen Rinki upprätthåller 80 ekopunkter. Tack för att du sorterar!

Glasförpackningar

Som glas sorterar du tomma glasförpackningar för livsmedel. Hit hör glasflaskor och glasbrukar som töms när du lagar mat. Du kan lägga både färgade och klara glasflaskor och glasburkar i kärlet för glas. Glasförpackningarna ska vara rena så att de inte orsakar sanitära problem. Skölj dem med en skvätt kallt vatten eller diska ur dem när du diskar din vanliga disk. Kapsyler och lock kan du ta bort, sortera dem enligt material i plast eller metall. Etiketter och ringar kring flaskhalsen får vara kvar. Ovan nämnda glas tas emot på ekopunkterna.

OBS! Glaskärl som till exempel dricksglas, ugnsformar och kaffepannor samt opalglas, fönsterglas, vindrutor, speglar, tas emot vid återvinningsstationen. Keramik och porslin är inte heller glas.

Glasförpackningar ska inte packas i påsar, förpackning eller omslag.

Metall

Till metall räknas tomma konservburkar och andra förpackningar av metall, tomma aluminiumformar och -folie, kaffekapslar och kaviartuber, kapsyler och korkar, tomma vitamintuber och sprayburkar av metall, kastruller, bestick och föremål av metall som gått sönder, till exempel stekpannor och paraplyn. Du behöver inte ta bort handtag av plast eller tygbitar eftersom metallskrotet mals och sorteras med hjälp av bland annat magneter.

Metall ska inte packas i påsar, förpackning eller omslag. Metallföremål som är större än mynningen på ekopunkten ska föras till återvinningsstationen.

Papper

Papper är tidningar, tidskrifter, kopieringspapper, reklamblad, broschyrer och kataloger samt kuvert både med och utan plastfönster.

Papper behöver ingen förpackning. Pappret bör vara torrt och rent.

Presentpapper, smutsigt och vått papper, paff eller kartong får inte sorteras med papper.

Batterier

Till batterier räknas fingerbatterier, små batterier och mindre bärbara ackumulatorer som t.ex. verktygsackumulatorer och mopedackumulatorer. Större industriella batterier eller bilackumulatorer räknas inte till batterier.

För batterier till insamlingen utan plastpåse, förpackning eller omslag. Du ska helst lägga batterierna enskilt och med polerna tejpade i insamlingslådan.

Använda batterier och ackumulatorer har vanligen kvar en liten mängd elektrisk laddning. Om polerna rör vid varandra, kan även en liten elektrisk laddning skapa så mycket värme, att materialet runt omkring till exempel en plastpåse börjar brinna. Det är lätt att förebygga brandrisken genom att tejpa över polerna på batterier och ackumulatorer, genast när du tar dem bort dem ur apparaten. Det går bra med vanlig tejp eller målartejp. Det viktigaste är att du täcker över polerna. Plastpåsar eller förpackningar i batteriinsamlingen orsakar också brandfara och problem vid tömningen.

Kartong

Olika förpackningar av papper, papp och kartong lägger man i kartongåtervinningen. Dessa är till exempel mjölkpaket, juicepaket, pizzakartonger, mjölpåsar, ägglådor, tvättmedelskartonger, pastapaket, wellpapp, samt tomma wc- och hushållspappersrullar.

Kartongförpackningar behöver ingen särskild påse, men kan med fördel packas in i varandra. Förpackningen ska vara torr och ren. Ta bort plastkorkar. Platta till och vik ihop lådorna. Lägg gärna mindre förpackningar i de stora.

Kartong tas emot på vissa ekopunkter.

Plastförpackningar

En plastförpackning är ett omslag som används för att packa in en produkt. Det kan exempelvis vara plast från livsmedel, askar för tomater, yoghurtburkar eller förpackningar från pålägg. Plastpåsar räknas också som en plastförpackning, likaså plastförpackningar från tvättmedel, schampo och tvål. Plastflaskor, kanistrar och burkar är också välkommet i plaståtervinningen. Platta gärna till förpackningen om så är möjligt.

Plastförpackningar behöver inte packas i påsar, men bör inte vara skrymmande. Skölj snabbt med kallt vatten och torka förpackningen. Ta bort korkar och lock. För den tomma, torra och rena plastförpackningen till återvinning. Om förpackningen luktar illa kan den sorteras som brännbart.

Plastförpackningar tas emot på vissa ekopunkter.

Avfallsordlista

Vad? Vart? Hur?

Skriv in ett sökord eller klicka på en bokstav