Analys av Bostädernas bio- och energiavfall
2024-10-24
Analys av Bostädernas bio- och energiavfall
Under sommarmånaderna har Ekorosk utfört sin årliga plockanalys av bio- och energiavfallet som samlas in vid bostadsfastigheterna. Totalt analyserades 4 172 kg avfall.
Energiavfall
Energiavfallets rättsorteringsprocent var i år 77% vilket är nästan identiskt med resultatet år 2023. Fortfarande sticker främst bioavfall och förpackat bioavfall ut som de två avfallsslag som utgör största andelen av det felsorterade avfallet i energiavfallet. Bioavfall ska sorteras i bioavfallspåsen. Rörande förpackat bioavfall ska förpackningen separeras, så att förpackningen kan slängas som förpackningsavfall eller som energiavfall, och bioavfallet i bioavfallspåsen.
Bioavfall
Bioavfallets rättsorteringsprocent var i år 86 %, en förbättring från år 2023 (80%). Övergången till papperspåse har klart inverkat på resultatet. På samma sätt hade övergången till två separata kärl för bio- och energiavfallet inverkan på resultatet år 2019. Förpackat bioavfall är det material som främst är felsorterat. Även avföring från husdjur och blöjor förekommer, som båda hör hemma i energiavfallspåsen.
Bioavfallspåsen
I samband med att Ekorosk tog över ansvaret för transporten av bioavfall från bostadsfastigheterna den 19.7.2023, ändrades avfallsföreskrifterna gällande vilka påsar som ör tillåtna för bioavfallet.
- Ekorosk vill att man använder papperspåse, eftersom den är bäst lämpad för bioavfallets behandling, säger Michael Östman VD för Ekorosk.
Avfallsföreskrifterna tillåter också av Ekorosk godkända biologiskt nedbrytbara påsar, som följer EN13432 standarden.
I plockanalysen använder 16,1 % av hushållen papperspåsar, 36 % bionedbrytbara påsar, medan 47,9 % använder icke tillåtna plastpåsar för bioavfallet.
- Resultatet motsvarar rätt långt förväntningarna. Ekorosk kommer att fortsätta informationsarbetet för att få fler att byta till rätt påse, säger Östman.
Andelen rätt sorterat bioavfall högst i papperspåsar
Vilken påse hushållen använder inverkar också på vad man lägger i påsen. Andelen rätt sorterat bioavfall var i papperspåsarna över 98 %, följt av de bionedbrytbara påsarna, medan andelen rätt sorterat bioavfall i plastpåsarna låg under 74 %. Den svagare sorteringen i plastpåsarna drar kraftigt ner sorteringsresultatet.
Ur miljöns synvinkel är det viktigt att avfall sorteras rätt. Ur Ekorosks synvinkel innebär felsortering av exempelvis bioavfall, att det finns färre biogasanläggningar som är villiga att ta emot hushållens bioavfall. Ur hushållens synvinkel innebär felsortering i förlängningen högre avfallsavgifter.